štvrtok 11. augusta 2011

Prečo hrať bridž?

Bridž je jednou z najúžasnejších hier na svete. Oproti iným kartovým hrám sú pravidlá športového bridžu nastavené tak, že v podstate veľmi nezáleží na tom, aké karty dostanete, ale veľmi záleží na vašich hráčskych zručnostiach a spolupráci s partnerom.
  • bridž rozvíja logické myslenie, intuíciu a sociálne zručnosti
  • bridž udržiava sviežu myseľ do najvyššieho veku
  • bridž vedie k dodržiavaniu etiky
  • s bridžom získate priateľov po celom svete, či už hraním na internete alebo účasťou na reálnych turnajoch
  • hoci sa bridž hrá s kartami, nie je to hazardná hra
Podľa najnovšších vedeckých výskumov predlžujú kartové hry život. Už dávnejššie je známe, že existuje súvislosť medzi tým, ako sa človek cíti a ako dobre funguje jeho imunitný systém. ľudia s koníčkami, ktoré stimulujú organizmus, sa zotavujú ľahššie z infekcií než tí, ktorí nemajú žiadne záľuby.

Vedci si to vysvetľujú tým, že táto hra stimuluje časť mozgu, ktorá reguluje funkciu imunitného systému - dorsolaterálny cortex. Hráči bridžu musia totiž plánovať stratégiu, používať pam䝻 a vykonávať ďalšie zložité funkcie v tejto časti mozgu. Vedci z Kalifornskej univerzity dokázali, že na dôkladné precvičenie imunitného systému stačí už 90-minútová partia bridžu. 
Na výskume sa zúčastnila skupina dvanástich žien vo veku od 70 do 90 rokov, ktorým odobrali vzorku krvi pred partiou bridžu a po nej. Vzorky potvrdili, že obranné látky v krvi sa za pol druha hodiny hrania bridžu výrazne zvýšili. 

Bridž je medzi staršími ľuďmi v niektorých krajinách obľúbenou hrou a čoraz viac u tejto komunity preniká aj k nám. V Česku  na niektorých univerzitách tretieho veku (UTV) dokonca robia prednášky o tom, ako hrať bridž a čoskoro sa tým zrejme budú inšpirovať aj na našich UTV. 
Pripomeňme si, že medzi známymi osobnosťami, ktoré sa bridžu vášnivo oddávajú, je aj 73-ročný herec Omar Sharif, ktorý na jednom významnom medzinárodnom zápolení v tejto hre dokonca obsadil tretie miesto. 

Jedna z popredných britských hráčok bridžu Nicol Smithová tvrdí: „Moja teta hrala bridž a zachovala si tak mentálnu sviežosť až do svojej smrti vo veku 94 rokov. Bridž jej pomáhal udržovať si nielen duševné, ale aj telesné funkcie“.    (age)
Prameň: Senior


Diagram znázorňujúci, prečo chodiť do bridžového krúžku na škole:

Ja osobne som zatiaľ vďaka bridžu navštívil tieto krajiny:
  • Poľsko: Ržešov, Starachovice, Varšava, Krakov, Mielec, Poznaň, Muzsyna, Krynica
  • Chorvátsko: Pula
  • Česká republika: Praha, Uherské Hradište, Ostrava, Olomouc a na bridžových dovolenkách som spoznal veľkú časť Moravy
  • Maďarsko: Budapešť, Miškolc, Gyor, Debrecén, Eger
  • Nemecko: Berlín, Hamburg
  • Turecko: Istambul, Mersin


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára