streda 10. augusta 2011

Dodržiavanie versus nedodržiavanie pravidiel a ekonomika

Základným problémom nášho podnikateľského prostredia nie je ani tak to, ako sú nastavené pravidlá, ako skôr to, že tieto pravidlá na jednej strane niekto môže beztrestne vedome porušovať a iný, ak ich hoci aj nevedomky poruší je kruto potrestaný.


Ak má naša ekonomika prosperovať, musí to byť hra s nenulovým súčtom, príčom by mal fungovať synergetický efekt a ten súčet by mal byť v prípade voľby optimálnych či optimu sa blížiacich stratégií kladný.
Štandardné hry ako šachdámamariášbridž ... sú hrami s nulovým súčtom. Ak niekto vyhrá, druhý prehrá. Nulový súčet je často zakamuflovaný a za prehru v šachu, či vo futbalovom zápase  výherca body získa, ale porazený body nestratí. Napríklad v mariáši to už kamuflované nie je, ak jeden z hráčov za večer vyhral 3 Eurá, niekto tie 3 Eurá musel prehrať. Napriek tomu je v konečnom dôsledku aj mariáš, ak prehra nebola príliš krutá, hrou s kladným súčtom. Okrem výhry či prehry hráč strávil večer v spoločnosti spriaznených duší, pocvičil si mozog, mal reálnu sociálnu interakciu so spoluhráčmi, kibicmi, obsluhou v hostinci, ... Ak všetko prebiehalo podľa dopredu známych pravidiel, aj hráč ktorý za dve hodiny hrania prehral 3 Eurá a čo to skonzumoval, odchádza domov vcelku s príjemným pocitom. Okrem iného uhral zopár Malých alebo Veľkých, chytil červenú sedmu, ...
Trh je v konečnom dôsledku postavený na tom, že celkovo účastníci odchádzajú z plusovým výsledkom. Jeden predal so ziskom svoje výrobky, druhý tiež a zo zisku si obaja kúpili čosi, čo iní vyrobili a sami by vyrobiť neboli schopní alebo schopní boli, ale v oveľa horšej kvalite, či v príliš dlhom čase. Často je navyše efektívnejšie, že na trh nevstupuje priamo výrobca, ale svoj tovar predá obchodníkovi. Paradoxne výrobca i obchodník na tom môžu celkovo získať. Ak by výrobca išiel na trh sám, tak síce získa možno o 10-20% väčšiu tržbu, ale mal by náklady s dopravou na tržište a späť domov, zároveň v čase kedy by výrobky predával na tržišti, by jeho výroba stála. 
Problém je, ak do reťazca výrobca - obchodník1 (obchodníkom môže byť aj výrobca) - obchodník2 - ...  - konečný zákazník vstúpia podvodníci alebo hráči, ktorí v záujme maximalizácie vlastného zisku sa rozhodnú porušovať pravidlá. Najhoršie čo môže byť, ak týmto podvodným hráčom je ten, kto pravidlá stanovuje (správca trhu, arbiter, štát, ...) .
Prirodzene, že aj samotné pravidlá sú dôležité. Ak sa nastavia tak, že miesto toho, aby hra mala celkovo kladný súčet, bude súčet v najlepšom prípade nulový, tak niekto zákonité stratí, ak sa nastavia tak, že bude dokonca záporný, tak strácajú všetci okrem správcu trhu, vznikne čierny trh, kde si hráči stanovia vlastné pravidlá a správca trhu o svoj bezprácny či neadekvátny profit príde. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára